Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287

A trecut o lună

scris de Cristi Mosora în 14 noiembrie, 2009

A trecut o lună de la lansarea site-ului în varianta Beta, aşa că mi-am propus să fac un bilanţ. De unde am pornit, şi unde am ajuns?

Ce s-a întâmplat în această perioadă? Am arătat publicului proiectul nostru, şi le-am cerut părerea şi sprijinul pentru dezvoltarea acestei comunităţi de oameni care vor să schimbe ceva. Şi ei, oamenii care cred în proiectul nostru, au răspuns, iar rezultatele au apărut.

Până acum o lună eram o echipă de 2 persoane care lucram la acest proiect, şi vă spun sincer că nu a fost uşor. Este descurajant până şi gândul  că va trebui să convingi oamenii din jurul tău că poate fi avantajos să oferi lucruri fără să ceri nimic în schimb. Asta mai ales într-o perioadă de criză, care vine după o altă perioadă de criză, care vine după o altă perioadă de criză… Ce să mai? Ca popor, am fost obişnuiţi cu lipsurile, iar acest lucru ne-a format o mentalitate care ne înceţoşează vederea dacă încercăm să privim înainte, mai departe de interesul imediat şi avantajele de moment din faţa noastră. În alte ţări, oamenii au înţeles că valoarea obiectelor nu este dată numai de preţul şi calitatea lor, ci şi de utilitatea lor. Un obiect care nu iţi este de folos poate fi considerat la fel de bine şi gunoi, un lucru care ocupă locul degeaba prin casa ta. Şi în timp ce pentru tine poate fi o povară, pentru cel căruia îi este de folos, acesta poate fi o binecuvântare. Şi odată ce au înţeles acest lucru, au încercat sa pună la punct sisteme care să înlesnească această transformare a lucrurilor din „inutile” în „folositoare”.

Aşa că mi-am propus să dezvolt un sistem care sa facă această tranziţie cât mai uşor şi cât mai eficient. Dar ce şanse ai, ca individ, să convingi o naţiune că un lucru atât de simplu, ca oferirea lucrurilor de care nu mai ai nevoie cuiva care ar putea să le folosească, poate să aibă o multitudine de avantaje? Se pare că suficiente pentru a porni la treabă, dacă ai alături câţiva prieteni care te încurajează şi te sprijină. Fiind o idee mai ciudată, a mai adunat pe lângă noi câteva persoane, care cred că ni s-au alăturat mai mult din curiozitate. Din una-n alta,  cum nu mai eram indivizi ci un grup, am reuşit să atragem atenţia presei, care a sesizat oportunitatea acestei idei, şi ne-a ajutat cu câteva apariţii în media. Mulţumesc pe această cale celor de la Adevărul, Realitatea, Antena1, Radio Romania Actualităţi, Radio Guerilla, pentru ajutorul pe care ni l-au oferit. Acesta i-a ajutat şi pe alţii care credeau în proiectul nostru să ne găsească şi să ni se alăture.

Cu fiecare persoană care s-a alăturat comunităţii LucruriGratis, proiectul a devenit mai solid, iar motivaţia echipei noastre mai puternică. Ne-am făcut astfel curaj şi am cerut sfaturi de la nişte persoane care se pricep cu mult mai bine decât noi la cum stă treaba în mediul online. Mark Twain spunea că oamenii mărunţi, vor încerca întotdeauna să îţi estompeze ambiţiile, în timp ce oamenii măreţi te vor face să simţi că şi tu, într-o zi, vei putea să ajungi ca ei. Sprijinul dezinteresat pe care l-am primit de la aceşti bloggeri, şi atenţia pe care ne-au acordat-o Vali Petcu (Zoso), Dragoş Bucurenci, Cristian Manafu, BobbyVoicu, Feeder au avut un impact cu mult mai mare decât toate apariţiile în presă, impact care s-a resimţit în traficul site-ului LucruriGratis, şi în sufletele voastre, cei care ne-aţi găsit cu ajutorul lor, şi v-aţi alăturat cauzei noastre.

Astfel, după o lună de zile, nu mai suntem doar eu şi cu programatorul cu care fac echipă, suntem o comunitate de 1100 persoane. Împreună am oferit peste 650 produse, dintre care în jur de 300 au ajuns deja în posesia noilor proprietari. Împreună am identificat slăbiciuni ale sistemului, şi am găsit soluţii pentru îmbunătăţirea lui, împreună am reuşit să ne facem noi prieteni, să ajungem în atenţia şi mai multor persoane care cred în acest proiect. Suntem din ce în ce mai mulţi cei care împărtăşim valorile conceptului LucruriGratis, suntem din ce în ce mai puternici. Suntem bucuroşi că suntem alături de voi. Ne-am pus in mişcare…

Recomandă:
Articol din categoria
Noutăţi şi Presă
Un comentariu
  1. mihai permalink

    Felicitari pentru idee, munca, concept si succes. Am urmarit evolutia de la inceput si sunt placut surprins de cum decurge. O sa particip si sa sustin ideea cat pot de mult.

    Mihai

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.