Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287
Tags


Reputaţia

scris de Cristi Mosora în 16 noiembrie, 2009

Nelămuriri, probleme sesizate, soluţii, sfaturi legate de ”Reputaţia” utilizatorilor pe site.

[Edit ianuarie 2010] :

S-a schimbat modul de calculare a reputaţiei. Nu mai este calculată ca o raţie între produsele oferite şi cele primite, ci o sumă a punctajelor de la următoarele 5 valori: (număr articole oferite) + (număr articole primite)/4 + aprecieri de la partenerul de tranzacţie + penalizări + bonusuri.

Deci fiecare articol oferit creşte Reputaţia cu 1 punct, fiecare articol primit mai adaugă 0,25 puncte, aprecierile de la partenerii de tranzacţie (întrebările acelea de la feedback) valoreaza între -0,2 şi o,2 puncte, iar penalizările, în funcţie de situaţie, au valori între -4 si -0,5 puncte. Bonusurile urmează să fie implementate, şi vor premia completarea câmpurilor de la profil, acordarea feedback-urilor şi alte acţiuni benefice pentru buna funcţionare a site-ului.

Penalizarile pentru retragerea de oferte, s-au modificat astfel:

 • 2 puncte daca oferta are doritori inscrisi si este la prima alegere a castigatorilor
 • 1 punct daca sunt doritori si oferta a fost deja extinsa o data
 • 0 puncte daca oferta a fost extinsa de 2 sau mai multe ori
 • 0 puncte daca nu exista doritori inscrisi

În felul acesta, Reputaţia va fi mai reflecta mai bine activitatea fiecărui membru pe site, în acelaşi timp fiind şi mai simplu de urmărit în cazul în care se doreşte creşterea ei.

Recomandă:
Articol din categoria
Funcționarea site-ului
9 Comentarii
 1. Cazimi permalink

  Salut initierea blogului, pe care il consider o modalitate mai eficienta si mai usor de urmarit pentru comentarii!

  Legat de regulament si functionare: am gasit explicatia pentru care un utilizator care nu a dat si nu a primit (conform datelor din site, nu conform realitatii) niciun obiect, are totusi reputatie. Am si eu cel putin un castigator care se „califica” pentru aceasta situatie. Eu am bifat tranzactia ca fiind efectuata, am data nota castigatorului, dar acesta nu a dat bifa de efectuare a tranzactiei, nici macar dupa ce i-am trimis un email de notificare.

  Ironia este ca acest comportament afecteaza reputatia daruitorului, iar cea a castigatorului creste ca urmare a notelor acordate de… daruitor! Inca nu stiu ce solutie s-ar putea gasi, in afara de marcare de catre sistem, dupa un delta T oarecare (o luna mi s-ar parea rezonabil) a unui obiect ca avand tranzactia efectuata.

 2. Reputația se calculează ca o rație între produsele oferite și cele primite (nr produse oferite / nr produse primite), la care se adaugă o mică valoare de recompensare a membrilor în funcție de aprecierea partenerilor de tranzacție.
  Deci, creșterea cea mai consistentă în Reputație se obține oferind mai multe produse decât cele primite. Un produs se consideră oferit numai după ce proprietarul acestuia confirmă prin feedback că tranzacția s-a efectuat, și primit numai după ce câștigătorul confirmă prin feedback că a obținut produsul. Astfel, rația fiecărui utilizator nu depinde de feedback-ul partenerilor.
  În ceea ce provește aprecierile, acestea depind de feedback-ul partenerilor, în felul următor: pentru un ofertant, reputația va crește în urma punctajului de la feedback-ul partenerului cu o valoare între -0,2 și +0,2, iar pentru un primitor valorile sunt între -0,1 si +0,1.
  Mai pe scurt, la 5 produse oferite cu aprecieri maxime de la partener, vei primi un bonus la reputație echivalent cu oferirea încă a unui produs (5 produse cu aprecieri minime sunt echivalentul unui produs primit). Iar la 10 produse primite cu aprecieri maxime, vei primi un bonus la reputație echivalent cu oferirea unui produs.
  Astfel, Reputația membrilor este influențată mai puțin de feedback-ul partenerilor, și mai mult de numărul de produse oferite sau primite.
  Multă lume nu s-a obișnuit cu sistemul de Feedback, din această cauză am reorganizat acel formular, pentru a fi mult mai accesibil.

 3. Cazimi permalink

  Mi-a venit totusi o idee, minunata ca teorie, dar dificil de implementat informatic. In momentul in care un utilizator doreste sa se inscrie pentru un produs, sa ii pop-eze un mesaj in care sa fie rugat sa dea feedback pentru o tranzactie anterioara. Daca as lua eu hotararile in privinta asta, as avea chiar o atitudine mai drastica: imposibilitatea inscrierii utilizatorilor care au castigat un articol si au intrat in posesia acestuia, dar nu au dat feedback.

  Nici macar nu ma duce mintea cum s-ar putea implementa conditia in DB. Ba, daca ma gandesc bine, m-ar duce.

 4. S-ar putea implementa ceva, de fapt chiar am discutat de asta, dar ne-am decis sa nu o implementam momentan. Inca mizam pe seriozitatea utilizatorilor.

 5. Eu prefer să facem cât mai puţine restricţii pe site (mai degrabă premiez membrii serioşi decât să penalizez membrii neserioşi). Am încercat să construim această variabilă, Reputaţia astfel încât membrii să nu depindă prea mult de feedback-ul partenerilor (acesta afectează reputaţia într-o foarte mică măsură).
  În felul acesta, oferim un răgaz şi celor care fiind mai noi pe site, sau având mai puţine cunoştinţe în utilizarea calculatorului, nu s-au familiarizat cu interfaţa site-ului.

 6. cenusica permalink

  ….” ne-am decis sa nu o implementam momentan. Inca mizam pe seriozitatea utilizatorilor.”…..
  man, tu crezi ce spui?:) postez hartie igienica folosita (..dar nu ma lasati voi :D) si tot s-ar baga nu conteaza ce e , sa fie… asa-i romanul. seriozitate :)) funny..not!

 7. Se referea la limitarea operatiunilor pe site pentru cei care nu au dat feedback pentru tranzactiile efectuate. Ce legatura are cu asta hartia igienica?
  Site-ul se bazeaza pe ideea de voluntariat, iar cei care nu cred in acest concept nu vor oferi gratuit, nu vor contribui la dezvoltarea comunitatii, nu vor avea nici un motiv sa respecte regulile, indiferent de limitarile pe care le vom implementa. Decat sa investim timp si resurse ca sa ii penalizam cu limite/ban/altele (daca nu esti implicat in activitatea site-ului, cu ce te afecteaza penalizarile?), mai bine oferim membrilor seriosi instrumente prin care pot sa ii excluda din procesul de oferire produse.

 8. cenusica permalink

  ..hartie igienica.. ma refeream la useri ca deja bine-cunoscuta ”Aniela” (Robert lazar i-a facut profilul…..:)) are 7 ani, e insarcinata etc..) care nu vor nici un voluntariat, nu cred in lucrurile astea (foarte bine intentionate si gandite de voi!). si da, cred ca ai dreptate.. decat sa ”mergi la vanatoare” si sa dai cu ban-ul in stanga si in dreapta, mai bine dezvolti activitatea userilor seriosi.
  totusi… se poate organiza, odata la 6 luni, sa zicem, o selectie printre useri… se pot face multe, mai sunt ceva buguri. te loghezi, intri la prieteni si daca ai licitat pt un produs de la ei si vrei sa adaugi un comentariu, te delogheaza si esti nevoit sa te re-loghezi. ma rog, nu e nu stiu ce, doar de-aia e beta:) KEEP UP THE GOOD WORK!!

 9. Multumim! Chiar daca nu e atat de vizibil pe site, lucram incontinuu pentru imbunatatirea sistemului.
  Cum avem inca multe lucruri noi de implementat, iar in paralel apar situatii neprevazute care ingreuneaza functionarea conceptului, trebuie sa reevaluam foarte des prioritatile si sa ne concentram pe cele cu impact mai mare.
  Referitor la delogarea pe care o mentionezi, ar putea fi o cauza foarte simpla: de cate ori facem cate o sincronizare pe server, ca sa implementam/imbunatatim cate o functie, se reseteaza aplicatia si toti membrii sunt delogati automat.
  Daca nu este vorba de asta, si poti recrea acea situatie in care esti delogat in timpul adaugarii comentariilor, te rog sa imi dai mai multe detalii, ca sa vedem despre ce este vorba.

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.