Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287

tutorial: Descrierea interfeţei LucruriGratis.ro

scris de Cristi Mosora în 16 aprilie, 2010

Mă gândesc de ceva timp să încep să fac secţiunea de HELP a site-ului, şi cred ca cea mai bună metodă este să facem articole legate de fiecare secţiune/operaţiune a site-ului în parte. În felul acesta este mai uşor pentru voi să puneţi întrebări, să sesizaţi probleme punctuale, să ne daţi sugestii şi sa oferiţi sfaturi utile celorlalţi membri.

Cred că cel mai potrivit ar fi să începem cu o descriere a interfeţei site-ului:

Elemente componente:
 1. Fereastra de continut
 2. Meniul pentru profil
 3. Bara de navigare
 4. Contor oferte + buton de adaugare oferta
 5. Casuta de cautare
 6. Meniul de subsol

1. Fereastra de continut

Aici se afiseaza continutul principal al paginii, pe care il vei accesa utilizand site-ul.

2. Meniul pentru profil

Cand nu esti logat pe site, aici iti apar cele doua optiuni:
 • Login (intra in contul tau)
 • Inscrie-te (creaza-ti un cont, daca nu ai deja unul)
Daca esti logat, meniul arata asa:
 • Primul buton (numele de utilizator) te duce in pagina ta de profil.
 • Butonul Ofertele mele deschide o fereastra cu toate ofertele pe care le-ai inscris pe site
 • Butonul Contul meu te duce in pagina de unde poti controla toate operatiunile legate de activitatea ta pe site
 • Butonul Log me out te deconecteaza de pe site

3. Bara de navigare

Aceasta contine butoanele prin care accesati sectiuni importante ale site-ului, cum ar fi: Oferte, Membri, Contul meu, Cum functioneaza?, Noutati, Discutii pe blog, si Comentarii.
 • butonul Oferte va deschide pagina cu ofertele gratuite care sunt active in prezent pe LucruriGratis. Acestea sunt afisate cate 14 pe pagina, contin poza produsului, o descriere pe scurt, numarul de persoane care s-au inscris ca doresc articolul si perioada de inscrieri ramasa pana la alegerea castigatorului. Ofertele se pot filtra dupa categorii si dupa localitatea in care se realizeaza livrarea, si lista cu articolele se poate sorta dupa data de aparitie, dupa numarul de doritori inscrisi la oferte, alfabetic si invers cronologic (se afiseaza intai produsele care expira mai repede).
 • butonul Membri va deschide o pagina in care apar toti membrii comunitatii LucruriGratis impreuna cu informatii despre localitatea de provenienta, numarul de oferte la care sunt inscrisi si numarul de oferte pe care le-au facut. Sunt grupati cate 14 pe pagina, cu posibilitatea de a naviga printre pagini, de a filtra membrii in functie de judet si de sortare a lor dupa data de creare a contului, numarul de oferte si numarul de prieteni.
 • butonul Contul meu va afisa niste casete in care sunt grupate informatii importante care va ajuta sa va gestionati activitatea de pe site: Ofertele mele (lista cu toate ofertele pe care le-ati inscris pe site de cand v-ati facut contul), Istoricul tranzactiilor (lista cu articolele oferite si primite), Produse la care sunt abonat, Profilul meu (posibilitatea vizualizarii si editarii profilului public), Prietenii mei, Notificarile mele (un jurnal care contine toate operatiunile legate de ofertele voastre si activitatea pe site), Lista de dorinte (o lista cu articole de care aveti nevoie, pe care alti membri vi le pot oferi direct, fara a mai participa la licitatie), Feedback pentru tranzactii (aici se acorda feedback-ul pentru articolele oferite sau primite) si Notificari prin email (aici gestionati alertele pe care le primiti prin email).
 • butonul Cum functioneaza va afisa modul de functionare al sistemului LucruriGratis.
 • la Noutati publicam ultimele noutati si aparitii in presa in legatura cu proiectul LucruriGratis.
 • apasati pe Discutii pe blog pentru a intra pe blogul LucruriGratis, unde puteti sa participati la discutii impreuna cu ceilalti membri si cu echipa LucruriGratis, sa contribuiti cu sugestii si sa va documentati in legatura cu acest proiect.
 • butonul Comentarii va deschide o pagina in care membri isi pot spune parerea (pe scurt) despre acest proiect si despre experientele si problemele intalnite pe site.

4. Contor + Butonul de adaugare oferte

Aici aveti un contor care indica numarul de oferte care au fost aprobate pe site de la lansarea lui, si butonul prin care puteti adauga o oferta (trebuie sa fiti logati).

5. Bara de cautare

Aceasta este formata din 3 parti:
 • casuta in care introduceti termenii de cautare
 • meniul din care alegeti unde doriti sa cautati (in Toate ofertele, in Categoria curenta sau in sectiunea de Membri)
 • butonul Cauta
Rezultatele cautarii vor fi afisate in Fereastra de continut.

6. Meniul de subsol

Aici aveti mai multe linkuri care vor afisa pagini cu detalii administrative (Regulament, Termeni si conditii, Politica de confidentialitate) si instructive (Modul de functionare al site-ului, Argumente pentru a oferi gratuit obiecte, Intrebari frecvente), cat si pagina de Contact.
In partea de jos a meniului de subsol aveti un contor care afiseaza numarul de membri care sunt logati pe site.
Zilele urmatoare vom continua cu detalierea fiecarei pagini in parte (pagina cu Oferte, pagina de Membri, pagina Contul meu si Sectiunile ei, pagina de Feedback, pagina de Inscriere oferta, pagina de Alegere castigatori), iar apoi vom face niste articole care descriu pas cu pas Cum se introduce o oferta, Cum se fac inscrierile la oferte, Cum se alege un castigator, Cum se da feedback.
Pana atunci sunteti invitati sa comentati, sa cereti sau sa dati sfaturi legate de acest subiect.
Recomandă:
Articol din categoria
Funcționarea site-ului
4 Comentarii
 1. TNH- permalink

  Aş vrea să ştiu dacă îmi scade reputaţia în cazul în care retrag o ofertă la care existau abonaţi. Am căutat răspunsul la această întrebare în „Întrebări frecvente”, dar n-am găsit nimic.

  • In momentul in care se apasa butonul Retrage oferta, apare o fereastra e confirmare cu acest avertisment: „Pentru a evita abuzurile legate de folosirea acestei functii, si a descuraja cazurile in care oamenii isi asuma o oferta si apoi se razgandesc, in momentul retragerii produsului se aplica o penalizare la reputatie. Daca aveti un motiv solid pentru aceasta retragere, care credeti ca ar face justificata lipsa penalizarii, va rugam sa ni-l prezentati folosind formularul de contact. ”
   Penalizarile sunt asa:
   – 2 puncte daca oferta are doritori inscrisi si este retrasa din prima
   – 1 punct daca sunt doritori si oferta a fost deja extinsa o data
   – 0 puncte daca oferta a fost extinsa de 2 sau mai multe dati
   – 0 puncte daca nu exista doritori inscrisi

   O sa trec si acest aspect la intrebari frecvente 🙂

 2. Ale_ permalink

  Buna, am o intrebare -legata de procesul de functionare.Am adaugat niste produse pt a le da, la care s-au inscris mai multi membri; din cate am citit eu pe aici, ar trebui sa existe si o sectiune cu motivul pt care ei vor obiectul, insa eu n-am reusit sa o gasesc..Asta e pt ca n-a fost completat campul cu motivatia sau nu pot vedea campul decat la sfarsit, cand aleg castigatorul? Sau daca e pe undeva dar n-am vazut-o, imi poti spune unde sa o caut? Multumesc 🙂

  • Ai intuit bine, argumentele acelea le poti vizualiza la sfarsit, in momentul in care decizi pe cine alegi castigator. Nu trebuie sa fai nimic pentru a el vedea, se afiseaza automat in dreptul membrilor inscrisi. Succes!

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.