Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287

Sfaturi Gratis – Exercitii de relaxare a ochilor

scris de Raluca Vasiliu în 31 august, 2010

Pentru ca deseori stam la calculator sau la televizor ore in sir, ne obosesc ochii, se umfla sau  ne lacrimeaza, si pe termen lung putem ajunge chiar sa purtam ochelari (daca nu o facem deja).

Privitul la televizor sau la monitor in sine nu afecteaza sanatatea ochilor in sine, asa cum se credea, ci se pare ca focalizarea permanenta intr-un singur punct este cea care determina oboseala ochilor. Se spune ca in stare naturala ochii sunt in permanenta miscare, iar privitul excesiv intr-un singur punct este cel care dauneaza privirii.

La nivel fiziologic, oboseala oculara inseamna:

 • Muschii oculari raman in permanenta contractati, fie din cauza privitului mult timp intr-un punct fix, fie a conditiilor din mediu (iluminare prea slaba, litere prea mici, imagine instabila, contraste nepotrivite, suprafete lucioase, etc).
 • Ochii sunt insuficient vascularizati, caci se stie ca daca stam mult timp nemiscati si circulatia sangelui in tot organismul este redusa.
 • Nervul optic este solicitat indelung, el actionand asupra cristalinului, pe care il contracta prea mult. Daca se intampla acest lucru in mod repetat, cristalinul se deformeaza, bombandu-se prea mult in fata, ceea ce inseamna in termeni medicali miopie.

Pentru prevenirea slabirii vederii si relaxarea ochilor au fost create anumite exercitii. Exercitiile pe care vi le propun sunt preluate din cartea „Autovindecarea ochilor”, scrisa de Joanna Rotte si Koji Yamamoto. Ele se adreseaza celor care isi solicita des privirea, si sunt benefice pentru prevenirea miopiei.

Exercitii pentru reducerea oboselii ochilor:

Pentru a efectua aceste exercitii specialistii recomanda sa adoptam o pozitie relaxata, insa pastrand spatele drept. Este necesar mai intai sa respiram profund de cateva ori, umflandu-ne mai intai abdomenul, si apoi plamanii cu aer, iar apoi sa expiram incet, pe gura. Pentru a ne incalzi rotim usor gatul si capul, apoi umerii, inainte si inapoi.

 1. Inchideti strans ochii iar apoi deschideti-i brusc (se repeta de cateva ori). Pentru marirea efectului, arcuiti spinarea si gatul spre inapoi, simultan cu strangerea puternica si deschiderea brusca a ochilor.
 2. Clipiti repetat, batand din pleoape pana vi se umezesc ochii. Sau expirand, inchideti ochii strans si inspirand deschideti-i brusc. Cand ochii sunt umezi, ei se pot relaxa.
 3. Inchideti ochii si cu varful degetelor, apasati treptat pleoapele spre inauntru, apoi impingeti-le usor dintr-o parte in alta. Daca auziti un sunet de lichid, inseamna ca in interiorul ochilor exista un exces de mucozitati, care vor fi eliminate.
 4. Inchideti ochii si impingeti-i inainte. Apoi retrageti-i. Dupa ce repetati de cateva ori, priviti spre un obiect cateva secunde.
 5. Concentrati-va asupra unui punct indepartat timp de 20-30 de secunde, respirand normal. Dupa aceea clipiti repede ce cateva ori. In continuare, concentrati-va asupra unui punct apropiat timp de 10-15 secunde. Exercitiul relaxeaza muschii si le mareste viteza de reactie, de adaptare la distanta.
 6. Cu ochii intredeschisi priviti in sus in timp ce expirati.
 7. Lasati barbia in jos. Ridicati mult ochii in orbite in timp ce expirati. Ramaneti asa pentru cateva secunde, apoi relaxandu-va reveniti cu ochii in pozitia initiala. Repetati de cateva ori.
 8. Secventa de mai sus se repeta apoi tinand ochii in jos, apoi in stanga, in dreapta, la un unghi de 45 de grade spre stanga sus, apoi dreapta-jos, si vice-versa (stanga sus si dreapta jos). Poate suna complicat, dar este foarte simplu.
 9. Lasati barbia in jos si priviti drept in fata, spre un obiect. Expirand, priviti de cateva ori dintr-o parte in alta, fara sa intoarceti capul. Apoi, expirand, intoarceti capul dintr-o parte in alta de cateva ori, lasand ochii sa urmeze miscarea capului. In cele din urma, expirand, rasuciti partea superioara a trunchiului dintr-o parte in alta de cateva ori, urmarind-o cu ochii. Repetati miscarile cu ochii inchisi.
 10. Frecati-va palmele intre ele, pentru a se incalzi, si apoi inchideti ochii si acoperiti-i cu palmele, timp de un minut.

Acesta este un set de exercitii usor de facut, care nu ne ocupa timp, si pot fi efectuate oriunde. Ele sunt utile si in ameliorarea miopiei.

Pentru aceasta din urma, in carte mai sunt propuse si alte exercitii, sfaturi legate de stilul de viata, si metode de relaxare, stiut fiind faptul ca stressul prelungit determina tulburari de vedere. Daca sunteti interesati vi le pot impartasi intr-un articol viitor.  Ce spuneti, va face cu ochiul propunerea mea? 😉

Recomandă:
Articol din categoria
Sfaturi gratis
2 Comentarii
 1. este foarte bun chiar merita sa incercati te simti foarte bine dupa ce incerci! si asa sa incercati in fiecare zi ca va fi de mare folos ca sa nu va doara sau sa vi se duca vederea ! foarte bun !


Trackbacks & Pingbacks

 1. Tweets that mention Sfaturi Gratis - Exercitii de relaxare a ochilor -- Topsy.com

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.