Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 286

Sfaturi gratis – Afla daca esti vizual, auditiv sau kinestezic

scris de Raluca Vasiliu în 21 septembrie, 2010

Chiar daca experimentam lumea prin toate cele 5 simturi, fiecare dintre noi foloseste preferential unul sau doua simturi, care sunt mai dezvoltate si cu care facem discriminari mai de finete in lumea din jur. Chiar si cand ne gandim la ceva, folosim tot imagini, sunete sau senzatii, si atunci cand ne exprimam transmitem continutul ideilor noastre fie cu ajutorul imaginilor vizuale, auditive sau a senzatiilor.

In functie de simtul predominant pe care il folosim, cand traim, gandim sau povestim putem vorbi despre 3 stiluri cognitive, denumite si sisteme reprezentationale, si anume: stilul vizual, auditiv, sau kinestezic. Cel mai raspandit este stilul vizual (65% din oameni), urmand apoi cel auditiv (30%), si la sfarsit de tot stilul kinestezic, adica cei care percep mai degraba miscarile, senzatiile, gusturile si mirosurile (5% din oameni).

Evident, nu putem vorbi despre un stil superior altuia, fiecare fiind adecvat anumitor situatii. De fapt, cu cat ne dezvoltam mai mult fiecare sistem, cu atat avem parte de mai multe porti pentru experimentarea lumii. Pentru asta insa, este necesar sa stiti care este simtul pe care va bazati cel mai mult, si care sunt cele mai putin dezvoltate.

Daca vreti sa aflati care este stilul dumneavoastra predominant, trebuie sa fiti atenti la limbajul pe care il folositi. Fiecare stil utilizeaza un limbaj specific.

Stilul vizual va folosi cuvinte care exprima culori, lumini, dimensiuni. Deseori foloseste expresii ca: vom vedea, uita-te la asta, totul este clar, lucrurile arata in acest fel, exprimare colorata. Cei predominant vizuali vor retine imaginile pe care le-au vazut, se orienteaza bine in spatiu, retin fizionomii, sunt mai sensibili la aspectul lumii inconjuratoare.

Persoanele cu stil predominant auditiv percep cu mare acuitate sunetele, muzica, ritmurile, cuvintele, disting si retin bine vocile. Deseori folosesc expresii ca: ce se aude? imi suna bine, inteleg ce vrei sa spui, hai sa discutam, ma bucur sa aud asta, sa va explic, daca te-ai asculta ce spui, ma incanta asta.

Persoanele cu stil predominant kinestezic au o memorie buna a miscarilor, sunt foarte atenti la senzatiile pe care corpul lor le traieste, si deseori folosesc expresii ca: simt ca e bine, am impresia ca asa este, mi-a lasat un gust amar, am mirosit eu ca ceva nu este in regula, gustul dulce al succesului, sa ne tinem tari, am savurat momentul.

De stilul nostru senzorial depinde in mare masura cum comunicam intre noi. Daca ne adresam unei persoane vizuale folosind putine cuvinte ce sugereaza imagini, ii va fi mai greu sa inteleaga ce spunem, sau gaseste ceea ce spunem mai putin atractiv. Daca insa ii povestim ceva folosind multe descrieri vizuale, s-ar putea sa fie mult mai implicat in discutie.

Deseori incompatibilitatile intre partenerii de cuplu se pot datora diferentelor intre stilurile lor cognitive. Spre exemplu, sotia, care este un tip vizual, se plange ca desi toata ziua face curat, sotul nu vede nimic din ce face in casa, sta la televizor si nici nu se uita la ea! Intrebandu-l pe sot, care este un tip auditiv, el zice ca desi de multe ori ii spune ca apreciaza ce face in casa, ea parca nu aude! Daca sotul ar fi stiut ca sotia este un stil vizual, ar fi putut sa ii arate aprecierea lui spunand: Uite ce curat si luminos este in casa! Se vede ca ai muncit mult ca sa arate asa frumos!

A ne cunoaste stilul propriu ne poate fi folositor in toate tipurile de comunicare cu ceilalti, cand vrem sa ne facem mai bine intelesi, sa ii convingem pe ceilalti sau pur si simplu sa impartasim anumite experiente. Intr-un articol viitor ma voi referi la felul in care putem sa invatam mai eficient in functie de stilul nostru cognitiv si voi adauga si un chestionar pe care il puteti aplica singuri, pentru a afla care este stilul vostru dominant.

Recomandă:
Articol din categoria
Sfaturi gratis
9 Comentarii
 1. Eu sunt predominant vizual, iar pentru locurile 2 si 3 se bat stilul auditiv si cel kinestezic, inca nu mi-am dat seama care pe care 🙂 Voi?

 2. nicoleta permalink

  al meu este 7 . e bine?

 3. michael permalink

  eu sunt stilul vizual.

 4. Daniel permalink

  Ceea ce explica dl. doctor este chiar f. interesant si merita sa ne analizam in profunzime pt a identifica mai exact aceste simturi la fiecare dintre noi. Pacat insa ca nu ne si explica ce am putea sa facem pt a deazvolta aceste simturi ….


Trackbacks & Pingbacks

 1. Sfaturi gratis – Afla daca esti vizual, auditiv sau kinestezic - Ziarul toateBlogurile.ro
 2. Tweets that mention Sfaturi gratis–afla daca esti vizual, auditiv sau kinestezic -- Topsy.com
 3. Sfaturi Gratis - Cum sa inveti eficient

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.