Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 286

O faptă bună anulează două fapte rele

scris de Roberto Beto în 21 septembrie, 2011

Fapte bune - LucruriGratisToată lumea face fapte bune şi fapte rele. Din punctul meu de vedere, pentru a fi capabil să faci o faptă bună, contează cel mai mult ce stare de spirit ai. Când eşti fericit şi senin, îţi vine uşor să faci fapte bune, dar când eşti într-o stare de suferinţă, durerea te poate face să fii nevăzător şi nepăsător la neputinţele celor din jur.

Cu toţii ne dorim să facem cât mai multe fapte bune. Unii însă, fără să ştie, pot să facă anumite fapte rele, crezând că fac o faptă bună. Care sunt situaţiile în care facem fără intenţie fapte rele? Am să dau câteva exemple (care nu sunt reale):

1. Când pentru a face o faptă bună, trebuie să fac și una rea în acelaşi timp
Spre exemplu: Fratele meu mai mic mă sună, pentru că are probleme cu nişte băieţi. Eu vin să îl ajut, să îl apăr, chiar dacă asta înseamnă să îi bat pe ceilalţi băieţi pentru că nu îşi văd de treabă. Fapta mea este bună pentru fratele meu şi rea pentru ceilalţi.

2. Cand fac o faptă bună, dar fără să știu că ea va avea consecințe negative în acelaşi timp
Spre exemplu: Reţin pe cineva să îi ofer câteva informaţii preţioase pentru el, dar nu ştiu că el o să întârzie la serviciu din cauza mea. Sau îi ofer cuiva o ţigară, dar nu îi dau sănătate.

3. Cand fac o faptă bună (dau un sfat), dar aştept o răsplată în schimb
Mai târziu îi reproşez persoanei respective că nu m-a răsplătit, sau că răsplata nu îmi place. Spre exemplu:  Dau un sfat unui cuplu şi îl judec, crezând că îi voi ajuta pe cei doi (de fapt eu nu am dreptul să intervin într-o relaţie sub nici o formă). Apoi, mă aştept să fiu la rândul meu sfătuit, ajutat, şi, dacă observ că nu sunt ajutat cu nimic, sau dacă primesc un sfat greşit, mă supăr. O altă situaţie este când îi urc bagajele până la etajul x cuiva cu speranţa că îmi dea bani şi persoana respectivă nu îmi dă nimic sau îmi dă o ciocolată.

Aşadar, uneori nu este suficient să avem doar intenţia de a face o faptă bună, ci trebuie să ne gândim la consecinţele ei. Fapta bună trebuie făcută cu cap şi la timpul ei, pentru că un pas greşit poate să ducă la consecinţe negative.

Cum ne putem da seama dacă o faptă bună este într-adevăr bună?

Cred că atunci când facem o faptă bună nu trebuie să simţim milă faţă de cel neajutorat, ci trebuie să ne simţim bucuroşi. De asemenea, în loc să căutăm răsplata materială, să ne simţim împliniţi privind mulţumirea celui care a fost ajutat, şi să ştim că cea mai bună răsplată este uneori un sincer mulţumesc, spus din suflet. Şi să nu uităm că pentru a face o faptă bună, trebuie să facem uneori sacrificii, deci să renunţăm la ceva al nostru (timp, bani, bunuri materiale) pentru ca celuilalt să îi fie mai bine.

De fiecare dată când vrem să facem un bine, să încercăm să ne gândim cum anume putem face ca fapta noastră să ajute cât mai multă lume. Am tot văzut pe la TV că nu ştiu ce ‘’moş’’ a lăsat averea sa căţelului său, în loc să o doneze unor orfelinate, sau unor oameni fără acoperiş deasupra capului. Chiar dacă a fost alegerea lui şi nu îl pot judeca, el se putea gândi mai mult cum să îşi ajute şi câinele dar şi pe alţii.

În final vreau să îți pun o întrebare: Dacă ai nu ai avea de ales şi sunt două incendii în acelaşi timp, într-o casă se află o rudă de a ta iar în cealaltă 5 necunoscuţi. Pe cine ai salva, pe cine ai ajuta? Care ar fi fapta cea mai bună pe care ai putea să o faci în această situaţie? Chiar dacă este greu de te gândeşti cum te-ai descurca în acea situaţie, sau chiar dacă ţi s-ar părea imposibil să îi ajuţi pe toţi, nu uita că uneori imposibilul devine posibil!

Merită să facem fapte bune? Unii cred că este prea greu, alţii că este prea mult efort. Eu vreau să vă spun doar că o faptă bună, făcută cu cap, anulează două fapte rele.

Recomandă:
Articol din categoria
Discuţii
2 Comentarii
  1. Lol, primul punct m-a dus cu gandul la filmul „Gone in 60 seconds”

  2. DanyBoss permalink

    Super tare!!!

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.