Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287

Întrebare pentru oamenii din publicitate și relații publice

scris de Cristi Mosora în 19 octombrie, 2011

intrebare pentru oamenii din publicitate si relatii publicePentru că de curând s-a încheiat implicarea noastră în campania de promovare a petrecerii Desperados, am vrut să le trimit organizatorilor un raport de activitate cu rezultatele acțiunilor noastre. În mintea mea, urma să fie un raport de activitate profesionist, care să le arate organizatorilor cât de bine ne-am făcut treaba și să le lase acestora un sentiment plăcut în urma colaborării noastre.

Dar ce înseamnă un raport de activitate profesionist?

Fiind prima campanie în care m-am implicat, mi-am dat seama că am o serie de întrebări fără răspuns. Ce informații dorește să vadă agenția de publicitate în raportul de activitate, în urma unei colaborări? Există vreun format standard, care mulțumește pe toată lumea? Să torn acolo toate informațiile pe care le am despre campanie (trafic, reacții în SM, comentarii, etc)? Sau să selectez doar informațiile pe care le-au cerut ei în brief? Ce format să folosesc, să fie un simplu mail, un document word, sau o prezentare ppt? Când ar trebui trimis raportul?

Deasemenea, mă gândesc că se întâmplă ca bloggerii implicați într-o campanie să trimită raportul în formate diferite. Acest lucru îi dă de furcă omului de la agenție, care trebuie să centralizeze toate datele și să facă un raport complet. Caz în care cel mai eficient ar fi ca agenția să trimită bloggerilor un format standard al raportului de activitate, dar nu știu dacă se întamplă așa și în realitate. Îmi spuneți voi și dacă organizatorii campaniei își fac o monitorizare separată a impactului acesteia?

După cum vedeți, sunt mai multe întrebări. Am dat un search pe google și nu am găsit un material care să facă lumină în această privință, așa că m-am gândit că ar fi util să vă întreb pe voi, oamenii din agențiile de publicitate și de PR, cum v-ar plăcea să fie acest raport de activitate. Mă aștept să primesc răspunsuri cu exemple de bune practici, sfaturi despre cum considerați voi că ar trebui să comunicăm cu voi în urma campaniilor, ce format să aibă și ce informații să conțină raportul de activitate. Desigur, mă bazez și pe sfaturile de la bloggerii care au experiență în acest domeniu. În urma informațiilor primite, voi încerca să întocmesc un ghid pentru bloggeri: Cum faci un raport de activitate în urma unei campanii pe blog. Acest ghid îi va ajuta pe bloggeri să își facă mai bine treaba, lucru care vă va face și vouă munca mai ușoară. Plus că nu va mai trebui să răspundeți individual fiecărui blogger care vă adresează aceste întrebări 🙂

Așadar, ce ar trebui să cuprindă raportul de activitate întocmit de blogger după implicarea într-o campanie de promovare? Știu că răspunsul depinde de tipul de campanie, așa că vă rog să luați toate variantele în calcul.

Cristi Mosora

(sursa foto)

Recomandă:
Articol din categoria
Discuţii, Sfaturi gratis
7 Comentarii
 1. Cristi, ai pus o intrebare excelenta si o sa-ti raspund printr-un articol pe blog, fiindca un comentariu ma tem ca nu ar acoperi tot ce am spus.

  Sper sa primesti cat mai multe raspunsuri, cat mai lamuritoare.

  • Mersi, asta si imi doresc – raspunsuri cat mai complete, de la cat mai multi oameni din domeniu.
   Daca fiecare agentie isi publica cate un „ghid” propriu e minunat, iar daca impreuna ajung la un numitor comun, la un standard, e si mai bine 🙂

 2. Vizualizări articol, număr comentarii, câte Like-uri. RT-uri, Share, reacții pe alte bloguri. De regulă companiile vor să vadă că bloggerul a influențat cititorii, a generat discuții, a făcut să se discute despre brand pe internet. Asta pe scurt.

  • Mersi de sugestii, Marius.
   Tu cand consideri ca trebuie trimis raportul? Daca e prea devreme, toti indicatorii mentionati au valori mai mici.

 3. Andra, aștept și eu, cu mult interes, detalierea răspunsului pe blog.

 4. Cât mai curând, maxim o săptâmână, de regulă ăsta e intervalul în care agenția trimite și ea raportul clientului. Depinde și de tipul de campanie.

 5. Salut Cristi, sunt sigur ca Andra iti va da un raspuns mult mai bun, daca nu ti la dat deja, insa parerea mea (fara nici un pic de experienta) este sa fi punctual si sa le trimiti toate datele care crezi tu ca e nevoie. Nu face nimic prea stufos, doar reactii sm, vizite, clicuri, etc. In cazul in care vor un raport mai amanuntit, il vor cere ei.

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.