Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287
Tags


Cum va fi noul site LucruriGratis?

scris de Cristi Mosora în 28 ianuarie, 2012

Cum va fi noul site LucruriGratis.roAm vorbit in ultimul timp despre faptul ca in varianta actuala (cea la care ne-am blocat de aproape 2 ani), site-ul abia mai face fata cerintelor comunitatii. Consuma din ce in ce mai multe resurse tehnice, este din ce in ce mai greu de folosit de catre membrii cu multe oferte, are mai multe bug-uri deranjante, si in loc sa incurajeze dezvoltarea comunitatii, parca ii pune frana. Pe langa toate astea, imi consuma (nejustificat) din ce in ce mai mult timp pentru administrare, si nu are nici o metoda de monetizare implementata. Daca nu facem ceva in privinta asta, proiectul LucruriGratis nu are viitor.

Dupa cum v-am spus, avem nevoie urgent de niste schimbari, despre care vom vorbi in acest articol. Sunt multe idei pe care le-am primit de la voi, impreuna cu solutii aparute la problemele noi cu care s-a confruntat comunitatea noastra pe masura ce a crescut.

Deci cum va fi noul site LucruriGratis?

Desi majoritatea imbunatatirilor vor fi aparent minore, in bucataria interna a site-ului, ele vor avea un impact urias asupra experientei utilizatorilor cu site-ul. Ma refer aici la repararea unor bug-uri, rearanjari ale designului, reorganizare a modulelor site-ului, mici modificari in modul de lucru, optimizari asupra bazelor de date, etc. Ele vor face oferirea si primirea de lucruri gratis mult mai usoara pentru voi, imi vor reduce semnificativ volumul de munca pentru administrare, vor eficientiza operatiunile astfel incat vom rula mai rapid pe un server mai mic si mai ieftin.

Pe langa aceste reparatii „minore”, vreau sa implementez si niste functionalitati noi, care vor modifica destul de mult modul in care functioneaza platforma LucruriGratis:

1. Crearea unui cont nou va dura doar cateva secunde
2. Profilul utilizatorilor va fi rearanjat si imbogatit cu informatii si optiuni noi

 • Optiuni noi: modificare email, resetare parola, dezactivare cont
 • Utilizatorii vor putea decide care dintre informatiile pe care si le-au completat in profil sunt publice
 • Modulul cu aprecieri de la partenerii de tranzactii va contine statistici (nr. de aprecieri pozitive, negative, etc) si filtre care vor permite utilizatorilor sa citeasca separat doar aprecierile negative, doar cele pozitive, doar cele din partea sistemului (penalizari automate, etc). In felul acesta va fi mai simplu sa iti faci o idee despre ce probleme ai putea avea cu utilizatorul respectiv.

3. Inscrierea Ofertelor

 • Ofertele inscrise de membrii cu experienta vor fi aprobate instantaneu, fara a mai fi moderate
 • Formularul de introducere a ofertelor va fi mult mai intuitiv si mai usor de folosit
 • Se vor putea inscrie mai multe obiecte similare in cadrul aceleiasi oferte, la care se vor desemna mai multi castigatori (de exemplu, vei putea sa inscrii intr-o oferta 20 invitatii la un concert, pe care sa le oferi la 20 persoane diferite)
 • Ofertantii vor putea sa aleaga ziua exacta in care va expira perioada de inscrieri, atata timp cat se afla in intervalul de 1-4 saptamani (deci vei putea inscrie o oferta pentru 8 zile, 23 zile, etc)

4. Modulul de WishList (lista de dorinte)

 • Utilizatorii care si-au activat aceasta optiune, vor putea sa isi selecteze categorii de oferte de care sunt interesati

5. Optiunea de Schimburi

 • Utilizatorii care si-au activat aceasta optiune, vor putea sa primeasca in schimbul ofertelor pe care le inscriu articole din categoriile inscrise in WishList.

6. Optiunea de a oferi articole printr-o noua metoda de livrare, Predare prin Posta cu Garantie

 • In felul acesta, se vor putea abona la ofertele respective doar doritorii care au achitat in prealabil o garantie pentru taxele de expediere.

7. Abonarea la oferte

 • Posibilitatea de a adauga ofertele la care nu vrei/poti sa te abonezi momentan, intr-o lista cu produse de care esti interesat pentru mai tarziu (bookmark)
 • Astfel, vei putea reveni oricand la lista de produse care te intereseaza, pentru a te abona la ele

8. Pagina ofertelor

 • In pagina ofertelor finalizate la care s-a dat deja feedback vor aparea si aprecierile partenerilor de tranzactii. Citind explicatiile ambilor parteneri de tranzactii va fi mai usor sa ne dam seama ce s-a intamplat atunci cand livrarea nu s-a realizat cu succes.
 • Modulul de comentarii va fi imbunatatit, cu posibilitatea de a alege exact intrebarea/raspunsul la care vrei sa faci referire cand comentezi („nested comments”, ca la bloguri). Deasemenea, toti utilizatorii vor putea sa primeasca notificari pe mail la intrebarile/raspunsurile care ii intereseaza.

9. Alegerea castigatorilor

 • Optiunea de a aranja lista celor inscrisi dupa mai multe criterii: persoane din lista ta de prieteni, persoane cu care ai avut experiente negative, persoane cu care nu ai mai lucrat
 • Posibilitatea de a exclude din lista de inscrisi persoanele care nu te-au convins. Prin scurtarea listei, excluzand persoanele carora nu vrei sa le oferi produsul tau, alegerea castigatorului cel mai potrivit va fi mult mai usoara.

10. Un modul de alerta pentru continut nepotrivit

 • Atunci cand descoperi ca cineva incalca regulamentul site-ului sau ca posteaza continut nepotrivit (poze, comentarii), vei putea semnala acest lucru prin simpla apasare a unui buton. Un administrator va investiga problema, si va lua masurile necesare.

11. Un modul pentru recompensarea membrilor merituosi

 • Sistemul va acorda automat bonusuri membrilor care indeplinesc o serie de actiuni considerate ca si benefice pentru comunitatea LucruriGratis. Spre exemplu, cand o persoana isi va completa toate datele din profil, va putea fi premiat cu credit suplimentar, cand un ofertant va depasi un numar de X oferte intr-un interval stabilit de timp, el va putea primi anumite distinctii, care vor fi vizibile in profilul persoanei respective, si care vor cantari mult la reputatia acestuia.

12. Credit pentru recompensarea donatiilor

 • Toti membrii care vor sprijini cu donatii proiectul LucruriGratis, vor primi in schimbul acestora un credit
 • Nu numai donatiile, ci si taxele de expediere pe care le vei achita la Posta Romana cand expediezi un colet prin metoda descrisa mai sus, la punctul 6, se vor transforma in credit.
 • Din acest credit, utilizatorii LucruriGratis vor putea sa achite taxele de transport pentru articolele pe care le castiga, sau sa acceseze optiuni premium ale site-ului, cum ar fi wishlist-ul, schimbul de articole, extensia limitei de inscrieri la ofertele gratuite, cat si alte facilitati prin care ma voi stradui sa le implementez.

Ce parere aveti, am uitat ceva? Sunteti la fel de nerabdatori ca si mine sa vedeti aceste planuri transpuse in realitate?

Cristi Mosora

(sursa foto)

Recomandă:
Articol din categoria
Discuţii, Noutăţi şi Presă

Alte articole pe această temă:

14 Comentarii
 1. eu.vero permalink

  suna bine Cristi. mult succes!

 2. Derdlim permalink

  Imi place cum suna!

 3. cata si sara permalink

  imi place sunt multe persoane care primesc bani ptr taxe dar numaivtrimit produsul poate cu ocazia asta ne dam mai repede seama de ei bafta cristi si mult succes in realizare

 4. Tina33 permalink

  Ai punctat bine Cristi. Astept cu nerabdare sa vad noua fata a site-ului. Cu scuzele de rigoare ca insist acum pe punctul 12… consider ca e foarte important pentru continuitatea proiectului. Sper ca si noii utilizatori sa retina acest aspect.Orice donatie pentru proiect, va ajuta la continuarea acestuia dar, in acelasi timp, va aduce si avantaje utilizatorului in cauza.

 5. Daniela C.- Adelline permalink

  Folosirea optiunii prevazuta la pct.12 inseamna ca:
  1.-Ofertantul unui articol face o donatie indirect catre LG astfel, doar ca aceasta se numeste CREDIT si teoretic nu poate fi DONATIE:
  Castigatorul depune(credit) c/valoarea cheltuielilor de transport in contul LG, iar ofertantul plateste cheltuielile de transport pt.coletul respectiv din surse proprii.
  Suma necesara pt.transport constituind credit in cadrul LG pt.ofertantul respectiv.
  Un ofertant, inscriind mai multe oferte cu aceasta optiune, va avea un credit mai mare in cadul LG.

  2. Posesorul unui credit in cadrul LG, poate folosi acel credit si pt.plata cheltuielilor de transport a unui colet ce il are de primit in urma alegerii sale de catre un alt ofertant.
  In acest caz, creditul sau se va diminua cu valoarea respectiva, valoare care va trece in evidenta creditului ofertantului care trimite coletul, ofertant care plateste transportul acestuia din surse proprii.
  3. Folosirea acestei optiuni stipulata la pct.12 va genera faptic:
  -un sold sub forma de credite ale utilizatorilor respectivi, care, toretic este la dispozitia acestora si nu poate fi folosit in anumite actiuni LG, decat numai in cazul in care va fi declarat/evidentiat ca donatie din partea celor implicati.
  – evidente in plus in cadrul LG : incasari credite, comunicari incasari credite, miscari credite intre membri, credite ce devin donatii si multe alte evidente pt.care va fi necesar un angajat cu aceasta responsabilitate, avand in vedere existenta a cca 400 membri activi(400 fise de evidenta contabila separata si cumulata).

  In concluzie, ofertantul unui articol inscris cu aceasta optiune(pct 12), va sti ca :
  -va trebui sa plateasca cheltuielile de transport din surse proprii, valoarea acestora adaugandu-se la creditul sau in cadrul LG.
  -va trebui sa urmareasca, daca cel ce urmeaza a fi ales, are credit in cadrul LG.
  Cred ca asa este si nu am inteles gresit.

  • Ati intuit bine, iar concluziile de la punctul 1, 2 si jumatate din punctul 3 sunt corecte 🙂

   Confuzia de la sfarsitul comentariului este din cauza notiunilor de Plata/Credit/Donatie. Cred ca va trebui sa gasim alte denumiri pentru ele, ca sa nu mai fie incurcate .

   In varianta viitoare a site-ului, TOATE platile care se vor face pe site vor fi DONATII. Platile fiind gestionate de un serviciu de plati electronice (MobilPay), singura evidenta pe care va trebui sa o fac pentru LucruriGratis va fi o factura lunara, prin care voi cere banii de la MobilPay. Cel putin asa e in cazul firmelor, in cazul unei asociatii, si cum vorbim despre donatii, e posibil ca in loc de factura sa trebuiasca sa trimit un contract de donatie/sponsorizare, voi sti sigur cand vom ajunge in etapa aceea 🙂

   In schimbul acestor donatii, membrii vor primi acel CREDIT, care este o recompensa, o consideratie. Cred ca va trebui sa ii gasim un alt nume, ca sa nu se confunde cu creditul de la telefon, sau cu creditul de la banca, care masoara BANI. CREDITUL acesta nu va masura bani, ci niste puncte de recompensa. M-am gandit sa fac paritate intre banii donati si creditul primit ca sa fie mai usor pentru oameni sa estimeze valoarea lui.

   In ultima idee din comentariul de mai sus ati facut o alta confuzie: ofertantii nu vor avea deloc grija creditului celor care se aboneaza la ofertele lor. Creditul va fi o informatie confidentiala, membrii vor avea acces doar la creditul propriu. In momentul in care doritorii se aboneaza la oferte, sistemul LucruriGratis le opreste automat creditul respectiv ca si garantie (in cazul in care nu au credit suficient, nu pot sa se aboneze), iar la finalizarea tranzactiei, cei care nu au primit produsul isi primesc automat garantia inapoi, iar celui care a fost desemnat castigator i se opreste garantia, si se transfera in creditul ofertantului echivalentul taxei de expediere.

   Tema de lucru: sa gasim o denumire pentru acel „credit” pacatos. Va trebui sa gasim un nume de moneda virtuala. Moneda virtuala care va masura recompensa primita de donatori, si cu care se va putea achita taxa de expediere pentru articolele primite, si se vor putea accesa unele optiuni ale site-ului. Americanii au termenul Token (=jeton), dar nu cred ca se potriveste prea bine la noi.

 6. Daniela C.- Adelline permalink

  In prezent se pot face donatii catre LG, depunand c/valoarea cheltuielilor de transport ce trebuie sa le primiti de la castigatori.
  Solicitati ca respectivii castigatori sa depuna cheltuielile respective in contul LG, urmand ca la expedierea coletului sa achitati din surse proprii.
  Acesti bani depusi sunt donatii si oricand/legal la dispozitia LG.

 7. Daniela C.- Adelline permalink

  CONFIDENTIAL
  Practica guvernului…
  Consider ca nu avem nimic de ascuns si transparenta este mai mult decat bine venita.

 8. TNH permalink

  Sună bine, de-abia aștept să vedem transformararea.

  Câteva idei de monedă: VLG (valută lucruri gratis), VIC (very important currency).
  Câteva idei pentru credit: cufărul cu recunoștință, depozitul de fapte bune.

  Revin cu completări dacă mai am idei.

 9. Liliana permalink

  sincer pe mine m-ati bagat rau de tot in ceata. toata chestia cu „creditul” – care se poate numi simplu „puncte”, mi se pare foarte complicata si nu stiu sigur daca vreau sa ma implic in asta.
  pana acum eu am oferit de foarte multe ori produse fara sa cer taxa de transport celor carora le-am oferit si in acelasi timp cred ca o singura data mi-a spus cineva ca nu este nevoie sa ii dau banii de transport desi eu m-am oferit mereu sa platesc si chiar uneori am platit mai mult decat ar fi costat de fapt transportul pentru ca atat mi-a cerut persoana care mi-a oferit produsul.
  eu am oferit doar produse in stare buna si desi de multe ori am fost dezamagita de calitatea produselor primite, am preferat sa nu cer penalizarea celorlalti utilizatori, nici macar a celor care au fost alesi castigatori si din diverse motive nu m-au mai contactat.
  ce se intampla daca eu in calitate de ofertant nu doresc sa fac o donatie catre site? poate mie mi se pare ca persoana careia doresc eu sa ii ofer ceva chiar nu are posibilitatea de a plati transportul produsului oferit de mine si atunci prefer sa ii fac cadou odata cu produsul si costul de transport al acestuia.
  un lucru pe care eu l-as considera util ar fi posibilitatea ca utilizatorii sa isi poata trimite mesaje private prin intermediul site-ului.
  poate nu am inteles eu bine toate aceste facilitati noi, voi astepta sa le vad implementate si apoi voi decide daca imi doresc sau nu sa le utilizez. sper totusi sa am posibilitatea sa nu o fac daca decid ca asa este mai bine pentru mine.
  o seara buna!

  • Liliana, lucrurile sunt mult mai simple decat par in discutiile de mai sus. Cu doamna Daniela am discutat mai mult pe mail despre treaba cu creditul, din cauza asta cunoaste mai multe detalii. Treaba este foarte complicata din punctul de vedere al sistemului (modul in care se gestioneaza totul, ceea ce trebuie programat – lucrurile pe care trebuie sa le pun eu la punct), insa din punctul de vedere al utilizatorilor totul va fi simplu. La fel ca si modul de functionare actual al site-ului, el contine o gramada de calcule si ia in considerare sute de variabile si de verificari, dar pentru utilizatori lucrurile sunt destul de simple. In varianta noua, lucrurile vor fi chiar mai simple decat acum 🙂
   Toate optiunile noi ale site-ului vor fi optionale, fiecare va decide daca vrea sau nu sa le foloseasca. Insa am siguranta ca foarte multa lume o sa le imbratiseze, din cauza ca ele aduc in schimb foarte multe beneficii.

 10. anaxor permalink

  Buna astept cu nerabdare sa vad noua fata a site-ului mult succes.

 11. Robert permalink

  Salut Cristi foarte bune ideile pe care leai expus.
  Succes in implementarea lor.
  Daca nu este prea mult vin si eu cu o idee.

  Ar fi bine daca sar putea implementa o sectiune gen chat cu doua optiuni:

  Prima optiune sa ne permita comunicarea cu prieteni nostri din lista de prieteni gen chat privat

  A doua optiune sa permita comunicarea cu toti cei care au conturi aici pe site.

  Stiu ca exista acest blog unde oricine pate posta si comenta dar o fereastra de chat ar fi mult mai utila deoarece cei care pun la donat daca au impresia ca este ceva in neregula pot cere informati mai usor celorlalti membri de pe site despre acel membru care sa inscris la oferta.

  Poate se poate face in asa fel ca fereastra aceea de comenturi de la oferte sa aibe cateva functi in plus cum ar fi cele enumerate mai sus si totodata o fereastra de de comenturi sa fie disponibila si in sectiunea de prieteni unde sa putem comunica cu useri din lista.
  Sau eventual sa putem contacta o persoana strict pe baza nickului.

  Cred ca ar fi frumos sa putem intreba cum li se pare produsul primit si daca sunt multumiti de acesta eventual de a tine legatura cu acestia in timp.

  In caz de abuz al acestei facilitati de catre anumiti membri se poate acorda penalitati cu blocarea accesului membrului respectiv la facilitatea de chat sau ceva in gen.

  Uauuu acuma cand ma uit la ce am scris nu mi se mai pare chiar asa de simplu dar poate ca pornind de la fereastra aceea de comenturi de la fiecare oferta se poate modifica mai usor pentru a include si functiile expuse de mine mai sus.

  Probabil ca deja esti scufundat pana la coate in crearea si realizarea noului site fara sa mai vin si eu cu idei in plus. Sorry

  Promit sa nu mai vin cu idei noi in afara de ceace am scris mai sus.

  O zi minunata in continuare.

  • Robert permalink

   ideea de chat vine si datorita unui fapt pe care lam citit in profilul unui user in care aducea vorba de o discutie moderata de admin cu referire la o problema ceva de gen si de aceea cred ca o fereastra de chat in care cei doi membri implicati intro disputa datorita unor neintelegeri eventual moderata de admin sa poata discuta in privat aici pe site si nu pe mail ar ajuta foarte mult la solutionarea neintelegerilor respective.

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.