Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287

Refolosește înainte să reciclezi – Dopurile de plută

scris de Andrea în 21 iulie, 2012

„Refolosește înainte să reciclezi!” – la ce s-o mai fi referind și acest îndemn?! Propoziția aceasta scurtă, ce te invită la două activități, îți sugerează, de fapt, că nu este suficient să reciclezi. Trebuie să faci mai mult! În articolele acestei serii venim cu idei despre cum putem face mai mult decât să reciclăm… Cum putem refolosi!

Este foarte bine că învățăm să reciclăm și cum să reciclăm (de la colectarea selectivă a deșeurilor și până la acceptarea, în producția noastră industrială, și mai apoi, în consumul individual, a unor bunuri fabricate din materiale reciclate); este și mai bine că am început să reciclăm și va fi excelent atunci când vom recicla, cu toții, fiecare material!

Am făcut progrese de la societatea aceea consumeristă căreia nu-i păsa ce se întâmplă cu bunurile considerate gunoi și nici de faptul că materiile prime există pe planeta aceasta, în cantități limitate.

Totuși mai avem o problemă: renunțăm prea repede la bunurile noastre; le considerăm nefolositoare și ieșite din circuitul funcțional mult prea devreme. Este adevărat că ele sunt create pentru a fi folositoare într-un anume fel, însă ce ne împiedică pe noi, pe fiecare în parte, să le găsim o nouă utilitate, proprie, după ce acestea și-au pierdut funcția inițială?

În limbajul economic, această noțiune, de a folosi un bun în cât mai multe procese tehnologice se numește adăugare de valoare sau valoare adăugată. Cum ar fi să dăm lucrurilor pe care le folosim o valoare adăugată? Haideți să le refolosim!

Cum putem refolosi dopurile de plută?

Ușor de tot! În loc să punem fiecare dop, de la sticlele de vin sau șampanie deja golite, direct în coșul de gunoi, cu puțină imaginație, puțină îndemânare și lucru manual, puțin timp și puțină răbdare putem obține: o bucurie imensă de a ieși ceva din mâinile noastre, o relaxare plăcută (este un mod minunat de a ne feri organismul de stres), mulțumire că ajutăm planeta și mai ales un obiect nou nouț, util în casa și în viața noastră!

        

Iată, în rândurile ce urmează, câteva idei „inspiraționale”:

Știu că e vară, e cald și vă plac nespus de tare adierile răcoroase ale nopții! Condimentăm puțin aceste seri petrecute pe terasă, în balcon, în curte sau pe unde mai ieșiți voi? Ideea lui Chelsea de a crea din colecția ei de dopuri de plută, o candelă, un suport pentru lumânări, ar decora perfect leagănul la care visez eu. Să stau pur și simplu în el și să privesc cerul sau să-mi imaginez ce poate gândi Luna când privește spre lumina gălbuie a candelei mele… Mhhh!

Sau poate aveți o cameră decorată în stil eco, unde s-ar potrivi de minune o lustră din dopuri de plută cu leduri.

   

Cum se face, pas cu pas, candela de mai sus? Avem nevoie de două vase transparente, rezistente la căldură, unul mai mic și unul mai mare în care să încapă vasul mai mic (niște pahare vechi, dintr-un set incomplet, borcane de la tot felul de conserve, dulcețuri, ciocolată… ideile sunt nelimitate), ne mai trebuie dopuri adunate de la sticlele de vin sau șampanie (ale noastre, ale prietenilor, vecinilor sau de prin restaurante, cluburi, baruri – acolo găsim fără niciun dubiu) și o lumânare parfumată. Primul pas este acela de a așeza vasul mic în vasul mare. Al doilea pas este acela de a umple golurile cu dopurile de plută, iar ultimul, cel de-al treilea, este cel în care punem lumânarea în mijlocul candelei (în interiorul vasului mic) și o aprindem!

Dar ce spuneți de un suport pentru vasele din bucătărie? Parcă niciodată nu ne mai ajung tocătoarele pe care ajungem sa le folosim și pentru a sprijini oale, tigăi, tăvi fierbinți. Caleidoscopul de redesign al casei propune soluții haioase și ingenioase pentru problema oalelor și a vaselor fierbinți. Un suport pentru vase, fie el pentru ceainic, cești, pahare, pentru o cratiță, un ghiveci, o vază etc. Îl poți face alegând ceea ce ți se potrivește, din tehnicile diferite de a prinde dopurile de plută: prin coasere, lipire, legare cu sârmă… Sunt sigură că putem găsi o multitudine de idei; imaginație să avem!

 

Cum facem un suport pentru cana de ceai, dantelat, din dopuri de plută de la vechile sticle de vin, adunate de-a lungul timpului? Privește cu atenție la următoarele indicații. Ai nevoie de dopuri, un cuțit (eventual un tocător), ac, ață rezistentă. Iei dopurile de plută (poți adăuga și câte un dop atipic, în altă nuanță decât restul sau cu altă textură) și le tai rondele, discuri, la aceeași grosime (este la libera ta alegere cât de gros vrei să fie „mileul” – cele din imagini sunt la 5 mm) și apoi le așezi câte șase, în formă de hexagon. După ce le-ai așezat așa, te apuci să croșetezi fiecare hexagon (coși fiecare feliuță de plută de cea de lângă ea – în imaginile de mai jos o să vezi exact cum să faci asta). După ce ai câteva hexagoane, în funcție de cât de mare și în funcție de forma pe care vrei să o dai suportului tău de ceai, cu una sau două rondele de plută, coși hexagoanele între ele (imaginile îți vin în ajutor).

Gata ai terminat de cusut și ai mileul tău, unic, stilat, aparte de tot ce-i pe mesele prietenelor, prietenilor tăi! Așa-i că mă inviți la un ceai?

Pentru un suport de masă, un panou de perete sau un covoraș din dopuri de plută legate cu sârmă, procedeul este la fel de simplu. Tai și așezi dopurile sau discurile de plută așa cum dorești să îți iasă obiectul, iar pentru a le prinde una de alta, treci prin mijlocul lor (prin toate) cu o sârmă galvanizată, la capetele căreia pui o șaibă, o za și faci o buclă. Suportul pentru vase din dopuri legate cu sârmă, de mai sus, exemplifică vizual aceste rânduri.

Ahhhh! Ce metodă terapeutică bună. Perfectă pentru acele zile în care vii acasă pachet de nervi și ai vrea să… împungi dopuri de plută cu sârmă!

Am fost în dormitor (candela), în bucătărie (mileul), în camera de zi (lustra)… Trecem și prin baie? Eu zic că putem face asta, mai ales că m-am plictisit de covorașul meu pufos și nu ar fi deloc rău să vin cu o nouă abordare.

Cei de la Crafty Nest s-au gândit să ne învețe cum să facem un covoraș de baie. Trebuie doar să luăm cutia, geamantanul, vasul cu dopurile de plută, să alegem un material-suport pentru covoraș, să îl tăiem la dimensiunile pe care le dorim, să tăiem și dopurile pe din două (pe lungime) și apoi începem să lipim jumătăți de dopuri pe suportul ales de noi. Și tot lipim, și lipim… până ce umplem tot peticul de material. Modelul, forma și dimensiunile covorașului sunt limitate doar de imaginația și creativitatea noastră …Pardon! Și de numărul de dopuri de plută! Spor la treabă!

Dacă tot ești creativ poate vrei să faci și niște bile cu țepi. Nu se știe la ce ți-or fi bune mai târziu: decorații pentru pomul de iarnă, aruncate de-a valma pe parchetul gol, într-un colț stingher al camerei, ca ornament la o veioză sau o lustră, ca flori pentru un ghiveci sau o vază abstractă. Cum ziceam, mai bine să le ai gata făcute! Pentru a le realiza avem nevoie de: bile, vopsea, dopuri de vin, lipici puternic. Întâi și întâi vopsim bilele în nuanțele obiectelor din jur (sau orice altă culoare vrei tu). După ce s-a uscat vopseaua cu lipiciul într-o mână, dopul în alta și bila în alta (avem doar două mâini?! pfff! trebuie să ne descurcăm doar cu două), ne apucăm de făcut țepi. Punem lipici pe un capăt al dopului de plută și apoi îl fixăm pe bilă. Repetăm figura până se umple toată suprafața bilei. Le lăsăm la uscat, lipit și apoi sunt gata de agățat… Feriți capul!

Dacă buna dispoziție și relaxarea au pus deja stăpânire pe noi, cu siguranță, un rol important l-au avut și plantele vii; colțișorul nostru verde, mica noastră oază de viață. Ți-ar plăcea să ai un univers al tău și doar al tău cu micro-plăntuțe? Pe lângă faptul că sunt adorabile, îți energizează ziua și mai sunt și la modă.

Kim, o tânără cu multă creativitate, le-a scris cititorilor ei cum a tranformat câteva dopuri de plută, de la vechi sticle de vin sau șampanie, deja savurate cu grijă, în ghivece pentru plante de mici dimensiuni. Pentru această activitate avem nevoie de vreo mână de dopuri de plută, o unealtă ascuțită de scobit în plută, unul sau doi pumni de pământ și de butași, răsaduri de plăntuțe. Iată cum a procedat Kim: mai întâi a scobit câteva dopuri de plută, până ce au ieșit din ele niște mici ghivece (a folosit o unealtă de sculptură puțin curbată, însă cred că se poate folosi și un cuțit, o dăltiță sau… ce mai credeți și voi), apoi a pus puțin, foarte puțin pământ în micuțele vase de plută (pe fund), a luat plăntuța, a adăugat-o în ghiveci, și în timp ce cu o mână încă o ținea, la nivelul la care a dorit ea, cu cealaltă acoperea rădăcina și umplea spațiul gol cu pământ; la final a tasat puțin pământul, cu degetul și a adăugat, deasupra, un strat subțirel de mărgeluțe (eu cred ca mult mai bine s-ar potrivi niște pietricele foarte mici, fine sau niște nisip grunjos). E ceva mai greu de lucrat cu plăntuțe și obiecte atât de mici, însă cred că merită cu prisosință. Vă urez răbdare, calm, dragoste și să aveți grijă câtă apă le puneți micilor voștri puișori!

În galeria de mai jos sunt sigură că mai sunt foarte multe idei ce vă pot inspira în a refolosi dopul de plută de la sticlele de vin, și cine știe, poate că veți găsi astfel, o nouă utilizare și altor obiecte ce le-ați crezut uzate moral. Vă las în compania unei seri frumoase, a imaginilor și ideilor ce vă trec prin minte!

Dacă ai și alte idei, nu uita să ni le împărtășești și nouă!

Recomandă:
Articol din categoria
Ecologie, Sfaturi gratis
6 Comentarii
 1. Elisabeta G permalink

  Interesant si mii de felicitari.Daca as dori si eu un obiect din dopuri reciclate cum as putea obtine? Adresa mea de email este :[email protected]

  • Multumim Elisabeta 🙂 Articolul a fost scris in ideea ca ii va inspira pe oameni sa isi confectioneze singuri aceste obiecte. Nu am idee daca se pot cumpara de undeva astfel de articole, insa o cautare pe google ar putea sa te ajute.

 2. Andreea Mogosan permalink

  Deja am dat sfara-n tara pe la toti prietenii ca am nevoie de dopuri de pluta.Eu nu consum vin deci nu am,dar caut si nu ma las pana nu pun inn practica macar o idee de-a-voastra!!! 🙂

  • Andrea permalink

   Buna Andreea! Ma bucur tare mult sa citesc ca ti-au placut ideile noastre atat de mult incat sa le pui in practica! Pot indrazni sa te rog sa ne tii la curent cu proiectul pe care-l vei alege? Abia astept sa vad poze…

 3. Izabella Jakab permalink

  Foarteee interesant 😀 Merci pentru postare 😀 si acum goana dupa dopuri … Cred ca o sa incerc la cel mai apropiat restaurant 😀

  • Andrea permalink

   Spor la cules dopuri Izabella! Pe lângă cel mai apropiat restaurant, dacă ai răbdare să aștepți, mai ai și varianta de a-ți ruga prietenii sau colegii, vecinii să adune dopurile de plută; cred totuși că aceasta va fi o variantă mult mai lentă… mult, mult mai lentă 🙂
   Îți mulțumim și noi că ne citești! Sperăm să fim o sursă de inspirație pentru cât mai multe persoane și postăm cu mult drag astfel de idei. Ne plac și nouă 😀

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.