Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287

Cartile romanesti au trecut Nistrul, spre Bucovina

scris de Cristi Mosora în 24 decembrie, 2012

colectare de carti pentru romanii din bucovina - 3Va mai amintiti colecta de carti din septembrie 2012? Ei bine, cele aproximativ 2000 de carti adunate la Brasov, impreuna cu jucariile si desenele animate dublate in limba romana au ajuns luna aceasta la tinerii romani din Bucovina. Intr-un moment cat se poate de potrivit, avand in vedere ca se apropie Craciunul. In continuare voi reda, pe post de multumiri pentru cei care au contribuit la aceasta campanie  articolul aparut in Ziarul de Garda (cu acordul lui Iurie Sanduta – autorul articolului si cel care a lansat campania):

Cărţile româneşti colectate la Chişinău şi Braşov pentru şcolile cu studiere în limba română  din Ucraina au ajuns la destinaţie. Deşi în reglementările vamale ucrainene se arată expres că «Este interzisă introducerea de cărţi şi tipărituri», vameşii ucraineni, uneori, mai trec cu vederea acest aspect. Totodată, mai multe dintre asociaţiile româneşti din Ucraina susţin că, odată ce Legea limbii regionale a intrat în vigoare, ar fi necesar să se facă modificări şi în reglementările vamale ucrainene.

În cadrul campaniei «Donează o carte românească pentru şcolile româneşti din Ucraina – Înlocuieşte «limba moldov’nească» cu limba română», desfăşurată la Chişinău şi Braşov, s-au colectat peste 4 mii de volume de carte, dar şi jucării şi desene animate în limba română. Din noiembrie, curent, cărţile au fost transportate în mai multe localităţi din Ucraina, unde se atestă un proces accelerat de deznaţionalizare a românilor şi de promovare a politicilor de asimilare.

Privirea sceptică a vameşului ucrainean

colectare de carti pentru romanii din bucovina - 1Vineri, 7 decembrie, trei voluntari basarabeni, dintre care doi sunt studenţi în România, ne-am întâlnit la Suceava pentru a transporta spre regiunea Cernăuţi o parte din cărţile colectate la Braşov. Cu valizele pline de cărţi, jucării şi desene animate în limba română, am urcat într-un autocar vechi care pleca spre Cernăuţi. Chiar dacă aveam câteva acte de donare-primire, la vama ucraineană nu au lipsit emoţiile de pe chipurile voluntarilor, ţinând cont de restricţiile şi de reglementările vamale ucrainene.

Vameşii români au verificat doar paşapoartele, dar, la vama ucraineană, în autocar au intrat doi vameşi şi au verificat minuţios genţile pasagerilor. «Ce aveţi în cutie?», ne întrebă unul dintre vameşi. Îi spunem că sunt jucării şi cărţi pe care le ducem copiilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Acesta s-a uitat sceptic la noi. A scos mai multe jucării din cutia care era amplasată în salonul autocarului alături de alte valize cu cărţi. A observat că sub jucării erau cărţi. S-a tot uitat. Între timp, noi i-am arătat şi sacul cu jucării, la care vameşul ucrainean a zis: «Bine, închide!», fără a verifica şi celelalte valize cu cărţi româneşti.

Şapca şi bastonul de miliţian sovietic, înlocuite cu alte jucării

colectare de carti pentru romanii din bucovina - 2De la vamă până la Cernăuţi sunt vreo 40 km. Deja se lăsa întunericul când am ajuns la Cernăuţi, însă copii de la singura grădiniţă românească din regiunea Cernăuţi, ne aşteptau pregătiţi cu poezii şi colinde. Micuţii au primit darurile şi le-au mulţumit tuturor românilor care le-au dăruit jucării şi desene animate în limba română. Cuvinte speciale de recunoştinţă au fost adresate Anei Copilu,  voluntară de la Braşov.

Acum patru luni, când am trecut pe la aceeaşi grădiniţă, în loc de jucării, am văzut că aceştia se jucau cu o şapcă şi un baston de miliţian sovietic. Cineva de la grădiniţă îmi spune: vedeţi că deja nu mai este şapca şi bastonul? Copiii deja au jucării şi desene animate cu dublare în română.

“Eu sunt Vasea şi am 5 ani». Vasile ne spune că ştie mai multe poezii. «Moş Crăciun cu plete dalbe/ A sosit de prin nămeţi / Şi aduce daruri multe / La fetiţe şi băieţi». Copilul i-a scris lui Moş Crăciun să-i aducă o sabie. Maria are 3 ani. Ne-a spus o poezie şi zice că i-a scris moşului să-i aducă o bicicletă şi «un căţeluş adevărat». «Fluturaşii numărau/ Câte flori pe văi erau. /Un, doi, trei şi patru, cinci!…».

«Citesc mai mult cărţi de istoria românilor şi literatură»

Cărţile româneşti au ajuns în mai multe localităţi din regiunea Cernăuţi. La Complexul Instructiv Educativ «Buda-Mare», raionul Herţa, regiunea Cernăuţi, învaţă peste 300 de elevi din localităţile Buda-Mare, Buda-Mică şi Pasat. Directorul instituţiei, Ion Dumitraş, ne spune că orice carte românească este utilă copiilor şi că aceştia ştiu să aprecieze gesturile bune.

Cărţi de istoria românilor şi literatură au ajuns şi în satul Tureni. «Am fost profesor de psihologie. Însă ştiu că elevii au nevoie şi citesc mai mult cărţi de istoria românilor şi literatură», ne spune George Bodnăraş din Ostriţa.

Totodată, voluntarii implicaţi în campania de colectare a cărţilor spun că au luat în calcul şi organizarea altor campanii de colectare a cărţilor româneşti la Sibiu, Bucureşti, Braşov şi Chişinău, pentru românii din jurul României.

Datele oficiale arată că în Ucraina locuiesc 410 mii de români, reprezentând, numeric, a treia etnie după ucraineni şi ruşi. Majoritatea românilor locuiesc în regiunile Odesa, Cernăuţi şi în Transcarpatia. Mai mulţi elevi şi profesori români din Ucraina susţin că şi astăzi se mai învaţă din manuale de «limbă moldovenească» editate în 1979, pe motiv că lipseşte cartea românească.

Recomandă:
Articol din categoria
Comunitate, Noutăţi şi Presă, Proiecte și Pasiuni
Un comentariu
  1. Nu-mi vine sa cred ca in secolul 21 intr-o tara europeana exista o lege de interzicere a importului de carti! Doar sunt carti, nu droguri, nu tigari, nu vodca…
    Acesti oameni nu-si pot cumpara deci nici o carte din afara Ucrainei?

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.