Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class 'AGPressGraph\manipulator' does not have a method 'httpsCanonicalURL' in C:\www_apache\lucrurigratis.com\public_html\wp-includes\class-wp-hook.php on line 287

Tutorial: Cum să donezi mai ușor prin LucruriGratis

scris de Alexei în 12 februarie, 2019
donezi usor

Din anul 2010, de cand mi-am creat un cont pe site-ul LucruriGratis, am donat câteva mii de produse. Una dintre întrebările pe care le primesc cel mai des de la cei cu care mă întâlnesc pentru donații este cum reușesc să mă organizez având un număr atât de mare de oferte simultane. Obiectele pentru donat trebuie pozate, înscrise pe site, aleși câștigători, trebuie ținută o evidență a discuțiilor cu căștigătorii, stabilite întâlniri, acordat feedback. Pentru mulți oameni poate fi descurajant acest proces, însă cu puțină organizare poți să scapi de stresul gestionării tranzacțiilor și să te concentrezi la lucrurile care contează cu adevărat: ajuți pe cineva în nevoie, scapi de lucrurile care îți ocupă degeaba spațiul în casă, contribui la reducerea poluării prelungind viața produselor, îți extinzi rețeaua socială, ajuți la închegarea unei comunități mai puternice și mai reziliente.

În continuare am făcut un rezumat al metodei pe care o folosesc pentru gestionarea donațiilor, un ghid care sper să vă ofere idei pentru a vă organiza și voi mai bine:

I. Pregătirea lucrurilor

Cel mai eficient este să strângeţi mai multe lucruri (20+) înainte de a le pune pe site pentru că unii paşi necesită un timp relativ constant, în plus putând oferi mai multe lucruri deodată unei singure persoane.

Când aveţi suficiente, alegeţi o suprafaţă neutră (eu de obicei fac poze pe o podea de un gri deschis) şi faceţi-le poze. Nu este nevoie de poze de înaltă rezoluţie sau grozave artistice, doar cât să se vadă despre ce este vorba şi calitatea lucrului oferit.

II. Pregătirea pozelor

Site-ul nu permite upload-ul în grup al imaginilor, astfel că pentru fiecare obiect oferit va trebui făcut upload separat al pozei. Pentru a micşora timpul necesar uploadului, recomandarea este de a face o poză la o rezoluţie destul de mică şi/sau să optimizaţi pozele înainte de upload. De exemplu XnView (gratuit pentru uz personal) permite batch processing (Ctrl-U) cu transformarea resize. În general micşorarea la 75% produce poze mult mai mici pentru că imagea este comprimată mai bine decât ceea ce face reuşeşte telefonul mobil ori aparatul foto.

Tot în această fază imaginile (fişierele) pot fi redenumite cu ceea ce va fi ca titlu pentru obiectul de pe site (de ex. O lanternă mică). Dacă sunt lucruri asemănătoare (sau pentru donatorii cu multe lucruri) recomand şi o indexare a denumirii (de ex. 3405. O lanternă mică).

Important: evitaţi caracterele ciudate sau non-ASCII (de ex. #) în titlu. Acestea nu sunt encodate corect şi articolul nu va mai fi disponibil, acest lucru putând fi corectat doar de către administratorul site-ului la cerere.

III. Introducerea pe site

Aceasta este etapa cea mai laborioasă, însă poate fi optimizată utilizând câteva trucuri:

 • Text generic pentru obiect: unii donatori au nişte condiţii de livrare mai ciudate, astfel că ar fi bine să le specifice în text. Aceasta poate fi scris într-un fişier şi copiat de acolo (focus pe text, copy, paste în descriere, optimizare prin Alt-Tab în Windows)
 • Alegeţi imaginea întâi: Choose file, click pe imaginea dorită, apăsați tasta F2 (rename), selectare titlu imagine, copy denumire, paste în titlul ofertei. Astfel combinaţi titlul şi alegerea imaginii într-un singur pas
 • Descriere: eventual text predefinit și descrierea obiectului respectiv
 • Defecte: doar dacă este cazul
 • Starea produsului: de obicei 3 se potriveşte cam la toate. 5 dacă e un produs nou.
 • Perioada de înscriere: pentru cei grăbiţi, 1 săptămâna (aici se va adăuga şi durata pentru aprobare)
 • Opţiuni de livrare: completare rapidă (de obicei se formează reflex cu acest opţiuni)

Important: verificaţi ca toate datele obligatorii să fie completate. Dacă lipseşte ceva şi se apasă Adaugă imaginea de uploadat se va pierde (comportament standard control de upload fişier).

IV. Managementul obiectelor pe care vrei să le donezi usor

O etapă importantă este managementul obiectelor care poate dura destul de mult dacă nu se apelează la nişte trucuri:

 • Aşteptaţi aprobarea tuturor ofertelor
 • Mergeţi în pagina Ofertele mele
 • Copy la liniile cu ofertele curente
 • Paste într-un fişier Excel cu opţiunea de Match Destination Formatting (formatare destinaţie cu pierderea imaginilor). Păstraţi doar datele din prima coloană (care conţine denumirea obiectului sau titlul)
 • Ideea este să aveţi un Excel pregătit pentru această etapă. De exemplu:
Denumire LGUser |Status |Alternativa |Extra
75. Titeica – Culegere probleme
74. Carbunaru – Matematica
72. Analiza matematica tetris
 • La expirarea ofertelor, mergeţi în pagina Ofertele mele şi pentru fiecare produs apăsaţi Ctrl-click sau click cu rotiţa pe liinkul de „Alegere câștigător” pentru a deschide pagina în alt tab. Acest lucru este special pentru cei cu oferte multe în această pagină pe care doriţi să o reîncărcaţi cât mai rar.
 • Pentru fiecare obiect marcaţi în căsuţa User din excel utilizatorul dorit şi în Alternativă pe cine aţi dori pe locul doi. Nu alegeţi încă un câștigător pe site.
 • La sfârşit, pe baza a ceea ce există în Excel puteţi modifica utilizatorii pentru a micşora numărul de predări
 • Status poate fi folosit pentru a marca ceva de genul (în curs de predare, şters, predat etc.). Aici se poate utiliza funcţionalitatea de filtrare din Excel (filtru pe Status, pe user pentru a vedea ce trebuie predat cuiva etc.)

Vei observa că cu cât folosești mai mult acești pași cu atât ei se vor transforma într-un automatism, și lucrurile vor deveni din ce în ce mai simple. Scurtând timpul și bătăile de cap o să îți permiți să donezi mai ușor, și poate mai mult. Succes!


Recomandă:
Articol din categoria
Funcționarea site-ului
Încă nu sunt comentarii

Lasă un comentariu

Observaţie: Este permisă codarea XHTML.